Pielęgnacja sztućców w domu i gastronomii

Jednym z podstawowych elementów wyposażenia zarówno domowej jadalni, jak i sali restauracyjnej są sztućce. Pięknie wykonane, często bogato zdobione i zrobione z cennych materiałów. Każdy chce cieszyć się z ich użytkowania jak najdłużej, a właśnie to zapewni właściwe ich czyszczenie.

Pielęgnacja sztućców w gastronomii

Gastronomia jest dość specyficzną formą prowadzenia działalności gospodarczej. Połączenie żywności z klientami wymaga od właściciela takiego biznesu stosowania szczególnych zasad dotyczących czystości i higieny. Rzeczą oczywistą jest, że będąc w restauracji korzystamy ze sztućców, którymi przed nami spożywało swoje posiłki setki, jeśli nie tysiące gości. Ludzi z różnym stanem zdrowia i posiadającymi różne dolegliwości. Rzeczą absolutnie konieczną jest w tym wypadku staranne i dokładne czyszczenie oraz dezynfekowane sztućców.
Co prawda polerowanie sztućców nie jest zadaniem zbyt trudnym, jednak obarczanie tego typu zadaniami załogi jest raczej mało ekonomiczne z powodu czasochłonności i w przeważającej większości małej efektywności. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zakup specjalistycznego urządzenia, które podobnie do domowej zmywarki usunie wszystkie użytkowe zabrudzenia i zanieczyszczenia, ale dodatkowo również wypoleruje sztućce i co najważniejsze, skutecznie je zdezynfekuje. Dzięki temu uzyskamy doskonale doprowadzone do użytku kluczowe wyposażenie naszej restauracji.

Pielęgnacja sztućców w domu

Co prawda grono użytkowników domowych sztućców jest znacznie węższe niż tych wykorzystywanych w gastronomi, jednak nie oznacza to, że można bagatelizować sprawę ich czyszczenia.
W wielu przypadkach domowe sztućce są cennymi pamiątkami, które oprócz walorów użytkowych posiadają również sporo wartości emocjonalnej. Aby te cenne dla nas rzeczy mogły służyć nam jak najdłużej, konieczne jest odpowiednie ich traktowanie. Nie można oczywiście popadać w przesadę i zakupywać do domu urządzenia do czyszczenia stosowanego w gastronomi. Dla cywilnego zastosowania zwykła zmywarka w zupełności wystarczy. Jednak nawet jej użytkowanie powinno być podyktowane kilkoma zasadami:

  • przed umieszczeniem w zmywarce koniecznie trzeba wpierw opłukać sztućce, ponieważ pozostałości chociażby po soli mogą powodować wżery korozyjne
  • z powodu ryzyka wystąpienia korozji kontaktowej, która powstaje w wyniku kontaktu różnych rodzai metali, powinno się umieszczać widelce, noże i łyżeczki w oddzielnych przegródkach
  • po zakończeniu zmywania sztućce powinny być bezzwłocznie wyjęte i ręcznie wysuszone np. papierowym ręcznikiem